pl (5 kB)    pl (5 kB)    pl (5 kB)    pl (5 kB) 
  Strona główna    Gdzie Kupić    Oferta    Encyklopedia i FAQ    Serie limitowane    Kontakt    SKLEP 

Stal X46Cr13 – materiał z którego wykonane są klingi noży Glowel (oznaczony według EN 10088 - 2 : 2005). X46Cr13 oznacza że:
X - w stali jest więcej niż 5% któregoś ze składników stopowych,
46 – stal zawiera 0,43 do 0,50% węgla
Cr- składnikiem stopowym którego stal zawiera najwięcej jest chrom
13 – procentowa zawartość chromu w stali
Czy to dobra stal?
Nie ma złych i dobtrych stali, są dobrze i źle dobrane.
Czy to dobrze dobrana stal?
Stosują ją najlepsi producenci noży kuchennych na świecie, więc prawdopodobnie dobrze.

Obróbka cieplna – Operacja polegające na wygrzewaniu materiałów w określonej temperaturze lub nagrzewaniu i chłodzeniu ich z odpowiednią szybkością. Celem obróbki cieplnej jest zmiana właściwości mechanicznych metalu przez zmianę jego struktury. Obróbka cieplna noży Glowel składa się z dwóch etapów: hartowania i odpuszczania. Pierwszy proces polega na nagrzaniu stali do temperatury 1000°C i szybkim chłodzeniu. Celem hartowania jest uzyskanie wysokiej twardości i odporności na ścieranie, czyli w przypadku noży dużej trwałości ostrza. Twardość stali X46Cr13 po hartowaniu dochodzi do 61HRC. W przypadku noża kuchennego to trochę za dużo. W praktyce noże tak twarde mają zazwyczaj krótszą żywotność (nadają się do użytku do pierwszego stępienia). Poza tym metal po hartowaniu jest dość kruchy. Drugi etap obróbki cieplnej polega na wygrzaniu stali w temperaturze 650 – 700°C. W wyniku odpuszczania zmniejsza się twardość stali, a wzrasta jej sprężystość.

54 – 56 HRC - twardość noży Glowel.
Czy to dużo czy mało?
To zależy. Jeżeli to co tutaj piszemy znacie na pamięć i macie doświadczenie w ostrzeniu noży, to wiecie doskonale że możecie spokojnie wybrać coś twardszego. Jeżeli są to dla was nowości to taka twardość będzie optymalna. 51 HRC wystarczy, żeby na klindze wykonać przyzwoitej jakości ostrze. Większa twardość sprawia, że nóż wolniej się tępi, ale jednocześnie jest trudniejszy do naostrzenia. Z twardością 55HRC powinna poradzić sobie najprostsza ostrzałka i niedoświadczony użytkownik. 57 HRC i więcej to już wyższa szkoła jazdy. Wymaga wiedzy, umiejętności, specjalistycznych ostrzałek jak i sporej cierpliwości (nie da się naostrzyć takiego noża w 2 minuty).

Pełny Płaski szlif – Profil klingi noży Glowel. Powierzchnie boczne są płaskie na całej powierzchni. Schodząc się tworzą klin. Dzięki takiemu profilowi cięcie jest łatwiejsze i bardziej precyzyjne. Oczywiście nie bez znaczenia jest fakt z jaką precyzją wykonany jest szlif.

Polipropylen(PP) – Materiał z którego wykonane są rekojeści najpopularniejszych noży Glowel. Najważniejsze zalety polipropylenu to wysoka odporność mechaniczna i chemiczna. W temperaturze pokojowej PP jest odporny na działanie kwasów, zasad, soli i rozpuszczalników organicznych. Rączki z polipropylenu nadają się do mycia w zmywarkach. Polipropylen barwiony na czarno jest odporny na działanie promieni UV.

Drewno - Mimo powiawienia się wielu teoretycznie lepszych materiałów jest to wciąż bardzo popularny materiał na rączki. Ma wielu zagorzałych fanów, którzy nie są w stanie zaakceptować innego rozwiązania. Z myślą o nich posiadamy w sprzedaży również noże z drewnianą rączką. Drewno naturalne jest słabo odporne na działanie wody, dlatego noży tych nie powinno się zostawiać na dłuższy czas w zlewie. Nie można myć noży tego typu w zmywarkach.

Durofol - Ostatni (jak na razie) materiał z którego wykonywane są rączki naszych noży. Przed pojawieniem się kompozytów z włókien węglowych durofol był bardzo popularnym materiałem do produkcji sprzętu sportowego, elementów broni strzeleckiej i wielu innych równie wymagających zastosowań. Jest bardzo wytrzymały mechaniczne. Odporny na działanie wody i temperatury. Można myć w zmywarkach.

Ergonomia – nauka zajmująca się dostosowaniem narzędzi i przedmiotów codziennego użytku do możliwości psychofizycznych człowieka. O ergonomiczności noża kuchennego decyduje jego masa, balans między klingą i rękojeścią oraz kształt rączki. Wiele osób uważa że ergonomia jest najważniejszą cechą noża, a kształt rączki jest najważniejszym czynnikiem decydującym o zakupie. Ergonomia rączki jest ważna, ale sprawdzanie każdego noża pod kątem "jak leży w dłoni" to strata czasu. Najwygodniejszy zawsze wyda wam się kształ najbardziej zbliżony do tego którego dotychczas używaliście najczęściej. Jeżeli wielkość rączki umożliwia pewny chwyt, jej powierzcznia zapewnia odpowiednią przyczepność a rączka nie posida wystających elementów utrudniających trzymanie  to bardzo szybko się do niej przyzwyczaicie.